Svjetsko veteransko prvenstvo, Budimpešta 2017

17. Svjetsko veteransko prvenstvo je održano od 08/08- 20/08 u Budimpešti, u prekrasnoj novoj ‘Duna Areni’. U plivanju, vaterpolu, sinkro plivanju i skokovima u vodu su nastupili natjecatelji iz 92 zemlje te je ovo bilo najbrojnije Svjetsko veteransko prvenstvo.

U skokovima u vodu su nastupili bivši skakači u vodu ali i oni koji nikada nisu skakali nego su se učenja skokova u vodu prihvatili kasnije u životu. Nastupili su skakači u kategorijama od 25 – 90 godina. Najstarija natjecateljica je bila Amerikanka sa 87 godina koja je jednom davno skakala a onda se nakon 33 godine pauze ponovo odlučila vratiti skokovima. Najstariji natjecatelj dolazi iz Gvatemale sa svojih 85 godina te unatoč ozljedi koljena i poznim godinama i dalje skače nevjerojatne skokove.
Veterani iz Hrvatske su imali 7 predstavnika na ovom natjecanju od kojih je Arno Longin (KSV ‘Arno’ iz Zadra) jedini bivši skakač u vodu a svi ostali (KSV ‘Trešnjevka’) su odlučili naučiti skakati u vodu prije par godina.

Arno je aktualni veteranski prvak Hrvatske u svim disciplinama a na ovom natjecanju je nastupio na dasci 1 metar, dasci 3m i tornju 5 metara u kategoriji 55-59 godina te je bio naš najbolji predstavnik. U jakoj konkurenciji je osvojio 6.mjesto na dasci 3m te 5.mjesto na dasci 1m i tornju 5m.
Ostali predstavnici nisu nikada do sada nastupili na ovako jakom natjecanju. Treniralo se ozbiljno a želja je bila odskakati svoj program najbolje što se može, unatoč tremi koja je bila prisutna i impresivnošću skokova bivših skakača i samog bazena.
Dražen Borčić je nastupio u kategoriji 50-54 godine na dvije discipline i to daska 1 i 3 metra. U konkurenciji preko 20 skakača zauzeo je na dasci 3m 16. a na dasci 1m 15.mjesto što je sjajan rezultat.

Boris Stipetić je zajedno sa Draženom nastupio u istoj kategoriji te, iako je imao najmanje ‘treninga u nogama’ , izvukao je maksimum i lijepo se predstavio osvojivši 22 mjesto.
Roberta Pečnik Križić je bila naša jedina ženska predstavnica te je u kategoriji 40-44 godine nastupila u disciplini daska 1m. Iako je trema učinila svoje baš na zadnjem skoku, ostatak skakačkog programa je bio lijepo odskakan te je Roberta osvojila 17. mjesto.

Kristijan Galić, Dražen Hanžić i Marko Makovac su nastupili u istoj kategoriji 45-49 godina, u jakoj konkurenciji, na dasci 1metar. Skupilo se ovdje preko 30 skakača koji su pokazali visok nivo izvedbe skokova. Naši predstavnici su svoje skokove odskakali vrlo koncentrirano te zauzeli Kristijan 29.mjesto, Dražen 31.mjesto i Marko 32.mjesto.
Osim skokova imali smo priliku razgledati prekrasnu Budimpeštu te se družiti i izmjeniti iskustva sa drugim natjecateljima iz cijelog svijeta.
Ovakva natjecanja su sjajan primjer kako ljubav prema sportu nema granica i zato zahvaljujemo svima koji podupiru veterane u skokovima u vodu i vidimo se iduće godine na Europskom prvenstvu u Jesenicama.